Mål med momentet
- Deltagarna får träna på hur en som åskådare kan stötta den som blir utsatt på nätet.
- Deltagarna får träna på att ingripa mot näthat.
Förbered övningen genom att kopiera och skriva ut de olika dilemmakorten som finns som bilaga till lektionen på webbplatsen.
Dela in deltagarna i grupper om 5 personer (förbered gärna grupper ni tror kommer fungera på förhand). Berätta att ni ska göra en övning som går ut på att grupperna ska komma på hur de kan stötta en vän som har hamnat i en svår situation på nätet.
Dela ut papper med olika dilemman, ett dilemma per grupp. Om deltagarna undrar kan ni berätta att situationerna är hämtade från umo.se, tema kärlek & vänskap, om saker händer på nätet.
Steg 1. Jobba i grupperna
Vännen kommer till gruppen med ett dilemma. Kompisen ber antingen om stöd eller råd för att må bättre och ta sig ur situationen. Gruppens uppgift är att försöka sätta sig in i vännens situation och att komma på hur de kan stötta hen.
Ge deltagarna 15 minuter att jobba i grupperna. Be dem att skriva ner förslag på hur de skulle kunna stötta kompisen. Ta stöd i följande frågor för att hjälpa deltagarna att komma igång:
- Vad har hänt, vad är det som är dilemmat?
- Vad skulle du råda din kompis att göra?
- Vad skulle du själv kunna göra för att hjälpa till eller påverka situationen?
- Vad är viktigt i bemötandet för att andra ska våga berätta om svåra saker?
- Vilket kön har personen i dilemmat när du läser?
Gå runt till grupperna och kolla hur det går. Där det behövs hjälper ni till så att gruppen kommer fram till åtminstone ett sätt att ingripa eller stötta den utsatta vännen.
Steg 2. Gå igenom i helgrupp
Gå sedan igenom det grupperna har kommit fram till i helgrupp. Be respektive grupp läsa upp sina dilemman och berätta hur de resonerade för att komma fram till lösningar.
Vad var utmanande och svårt i situationen? Be dem dela med sig av sina lösningar.
Kolla av med övriga deltagare om de har några andra förslag på lösningar som de skulle vilja dela med sig av.
Steg 3. Avslutning
Förmedla till deltagarna att de har kommit fram till givande lösningar på vännernas dilemma. Poängtera att ungdomar i första hand vänder sig till sina vänner och inte till vuxna när en blivit utsatt för liknande saker. Därför är det bra att ha tänkt igenom hur ni kan stötta varandra.
Påminn deltagarna om att vara en aktiv åskådare också är att stötta den som blivit utsatt.
Förmedla att det kan kännas tungt och svårt att stötta någon som har det riktigt svårt, det är inte alls konstigt. Att få höra om utsatthet berör en. Då kan det vara viktigt att sätta ord på det tillsammans med någon annan än den utsatta kompisen. Föräldrar, elevhälsan eller andra vänner kan vara stöd till en som stödjer.
Berätta att för killar som är utsatta kan det ta lång tid innan de berättar för någon om hur de mår. En förklaring till det är att det fortfarande finns starka normer och förväntningar om att man som kille ska klara sig själv, bita ihop och inte visa sig sårbar. Det är normer som är skadliga och leder till att många killar lider i det tysta.
Återkoppla till lektionen med genuslådorna och de normer som eleverna själva identifierade. Dessa normer bidrar till att killar har svårare att be om hjälp och sätta ord på det som är svårt.
Det har också visat sig att vuxna ställer färre frågor till killar om deras mående jämfört med tjejer. Så om ni märker att en killkompis är lite nere, ställ gärna frågor:
- Hur är det?
- Har det hänt något?
Är en ovan att be om hjälp kan det bli lättare om någon frågar.