Logga in

Lektion 13: Kränkningar på nätet

Mål för lektionen

  • Deltagarna får problematisera våldet online.
  • Deltagarna får öva på att ingripa och stötta andra efter att något har hänt på nätet.

Material

  • Dator och projektor
  • Ljud och internetuppkoppling
  • Utskrivna papper med dilemman (se bilaga längst ned på sidan)
  • Loggbok

Lokalbehov

Lektion 13 kräver ett stort grupprum. Om det är möjligt är hästskosittning utan bord att föredra som möblering. Välj den sittning ni tror skapar mest lugn i er grupp.

Film

Observera att filmen ”Näthat endast går att sätta igång i ”Projektorvyn” när ni startat lektionen. När ni förbereder lektionen kan ni titta på filmen längst ned här i lektionsöversikten.

Starta lektion

1. Backspegel och introduktion till dagens tema (5 min)

Mål med momentet

  • Deltagarna får fundera över vad ni gjorde förra lektionen.
  • Deltagarna får information om lektionens upplägg.
  • Deltagarna blir påminda om att de kan prata med ledarna efter lektionen eller vända sig till någon på stödlistan.

Be deltagarna reflektera kring förra lektionen som handlade om gränser och samtycke. Påminn deltagarna om att lyssna efter JA- och NEJ-signaler, och framförallt att fråga en extra gång när en blir osäker på ifall den andra vill samma sak som en själv.

Dagens lektion kommer handla om kränkningar på nätet. Om en är utsatt offline brukar det också fortsätta online, eller omvänt. På det sättet följer våldet med en överallt, vilket är fruktansvärt för de av oss som utsätts.

Idag ska ni fokusera lite extra på hur vi kan vara aktiva åskådare även på nätet och vilket klimat vi vill bidra till online.

Ta fram våldspyramiden och visa att dagens lektion handlar om våld som befinner sig lite högre upp i pyramiden.

Betona vikten av att respektera klassrumsreglerna så att alla är så schyssta som möjligt mot varandra. Påminn om att ni stannar kvar efter lektionen om någon behöver prata. Påminn också om stödlistan som ni delade ut förra lektionen och berätta att en förkortad version dyker upp i slutet av lektionen. Om ni har lagt upp listan på skolans webbplats eller lärplattform, berätta var deltagarna kan hitta den. Var tydliga med att det alltid är bättre att fråga för mycket än för lite om lektionen väcker funderingar.

>

2. "Näthat" (15 min)

Mål med momentet

  • Reflektera kring hur ord och språk på nätet kan påverka måendet hos den det skrivs eller kommenteras om.

Berätta att ni nu ska titta på en film som handlar om om hat på nätet. Vad säger lagen och vad kan vi tänka innan vi delar vidare eller skriver något?

Steg 1. Visa filmen

Uppmuntra deltagarna att fundera kring hur de uttrycker sig i sociala medier och hur de eventuellt är med i spridandet av kränkningar och hat när de ser filmen.

Steg 2. Diskutera hat på sociala medier

Dela in deltagarna i mindre grupper. Sätt samman grupper som ökar chansen för trygga samtal.

Be deltagarna att reflektera kring filmens innehåll utifrån följande frågor:

  • Vad väcker filmen för tankar och funderingar?
  • Hur kommer det sig att vi kan skriva elakare saker på sociala medier än vi vågar säga ansikte mot ansikte?
  • Hur gör vuxna på nätet?

Följ upp diskussionerna i helgrupp. Spegla och bekräfta deltagarnas tankar och erfarenheter.

Fortsätt med att fråga deltagarna:

  • Vilken värld vill ni ha?
  • Vilket klimat vill ni vara med och skapa omkring er?

Påminn deltagarna om att de kan vara med och göra skillnad! Gör sen en övergång till nästa moment genom att förmedla att ni nu ska vi träna på hur en som vän kan stötta andra som har hamnat i svåra situationer på nätet.

>

3. Hur stötta en kompis? (30 min)

Mål med momentet

  • Deltagarna får träna på hur en som åskådare kan stötta den som blir utsatt på nätet.
  • Deltagarna får träna på att ingripa mot näthat.

Förbered övningen genom att kopiera och skriva ut de olika dilemmakorten som finns som bilaga till lektionen på webbplatsen.

Dela in deltagarna i grupper om 5 personer (förbered gärna grupper ni tror kommer fungera på förhand). Berätta att ni ska göra en övning som går ut på att grupperna ska komma på hur de kan stötta en vän som har hamnat i en svår situation på nätet.

Dela ut papper med olika dilemman, ett dilemma per grupp. Om deltagarna undrar kan ni berätta att situationerna är hämtade från umo.se, tema kärlek & vänskap, om saker händer på nätet.

Steg 1. Jobba i grupperna

Vännen kommer till gruppen med ett dilemma. Kompisen ber antingen om stöd eller råd för att må bättre och ta sig ur situationen. Gruppens uppgift är att försöka sätta sig in i vännens situation och att komma på hur de kan stötta hen.

Ge deltagarna 15 minuter att jobba i grupperna. Be dem att skriva ner förslag på hur de skulle kunna stötta kompisen. Ta stöd i följande frågor för att hjälpa deltagarna att komma igång:

  • Vad har hänt, vad är det som är dilemmat?
  • Vad skulle du råda din kompis att göra?
  • Vad skulle du själv kunna göra för att hjälpa till eller påverka situationen?
  • Vad är viktigt i bemötandet för att andra ska våga berätta om svåra saker?
  • Vilket kön har personen i dilemmat när du läser?

Gå runt till grupperna och kolla hur det går. Där det behövs hjälper ni till så att gruppen kommer fram till åtminstone ett sätt att ingripa eller stötta den utsatta vännen.

Steg 2. Gå igenom i helgrupp

Gå sedan igenom det grupperna har kommit fram till i helgrupp. Be respektive grupp läsa upp sina dilemman och berätta hur de resonerade för att komma fram till lösningar.

Vad var utmanande och svårt i situationen? Be dem dela med sig av sina lösningar.

Kolla av med övriga deltagare om de har några andra förslag på lösningar som de skulle vilja dela med sig av.

Steg 3. Avslutning

Förmedla till deltagarna att de har kommit fram till givande lösningar på vännernas dilemma. Poängtera att ungdomar i första hand vänder sig till sina vänner och inte till vuxna när en blivit utsatt för liknande saker. Därför är det bra att ha tänkt igenom hur ni kan stötta varandra.

Påminn deltagarna om att vara en aktiv åskådare också är att stötta den som blivit utsatt.

Förmedla att det kan kännas tungt och svårt att stötta någon som har det riktigt svårt, det är inte alls konstigt. Att få höra om utsatthet berör en. Då kan det vara viktigt att sätta ord på det tillsammans med någon annan än den utsatta kompisen. Föräldrar, elevhälsan eller andra vänner kan vara stöd till en som stödjer.

Berätta att för killar som är utsatta kan det ta lång tid innan de berättar för någon om hur de mår. En förklaring till det är att det fortfarande finns starka normer och förväntningar om att man som kille ska klara sig själv, bita ihop och inte visa sig sårbar. Det är normer som är skadliga och leder till att många killar lider i det tysta.

Återkoppla till lektionen med genuslådorna och de normer som eleverna själva identifierade. Dessa normer bidrar till att killar har svårare att be om hjälp och sätta ord på det som är svårt.

Det har också visat sig att vuxna ställer färre frågor till killar om deras mående jämfört med tjejer. Så om ni märker att en killkompis är lite nere, ställ gärna frågor:

  • Hur är det?
  • Har det hänt något?

Är en ovan att be om hjälp kan det bli lättare om någon frågar.

>

4. Avslutande reflektioner (10 min)

Knyt ihop dagens lektion och de diskussioner ni haft. Berätta kort om nästa lektions tema och vad ni kommer fortsätta diskutera då. Dela sedan ut deltagarnas loggböcker och be dem ägna några minuter åt att skriva ner sina reflektioner kring dagens lektion. Samla sedan in loggböckerna igen.

  • Hur ser dina erfarenheter ut av att dela eller ta emot saker på nätet? Tänk utifrån dig själv, andra, vänner osv.

>


Feedback

Webbplatsen använder cookies. Läs mer i vår integritetspolicy om cookies och hur vi hanterar personuppgifter.