Mål med momentet
- Problematisera att vi lever i en kultur där vi skyddar oss mot våld, istället för att förebygga det.
- Ökad empati för varandra, framför allt för tjejers utsatthet för sexualiserat våld.
Denna övning är tänkt att göras i helgrupp, för att alla ska se vad som händer. Om ni känner ett behov av att anonymisera övningen (för att deltagarna ska känna sig trygga i att besvara frågorna i helgrupp) kan ni till exempel använda er av post it-lappar eller digitala verktyg som Mentimeter. Viktigt – kom bara ihåg att sammanställa allas svar på hur en skyddar sig i er tabell på tavlan, så alla kan ta del av de strategier som finns.
Steg 1. Introducera övningen
Dela upp tavlan i två lika stora delar med ett vertikalt streck. Rita symbolerna för kvinna och man eller skriv ”killar” respektive ”tjejer”. Under dessa rubriker gör ni ytterligare en indelning och skriver ”fysiskt våld” respektive ”sexualiserat våld” som rubriker. Se exempel nedan.

Introducera övningen genom att brygga över från de personliga berättelserna och förmedla att ni ska fortsätta på detta spår genom att göra en övning kring hur deltagarna skyddar sig mot kränkande och våldsamma situationer.
Steg 2. Fråga killarna hur de skyddar sig mot våld
Börja med de som definierar sig som killar. Be dem utgå från sin vardag i skolan, på väg till och från skolan, på fritiden med kompisar, på träningen eller på väg hem en sen kväll.
Börja med frågan:
- Hur skyddar ni er mot sexualiserat våld?
Exempelvis: Vad gör ni för att undvika sexistiska kommentarer, att någon tafsar på er eller gör andra sexistiska närmanden?
Be deltagarna att tänka på hela skalan av sexualiserat våld, från basen till toppen av pyramiden. Sannolikt får ni exempel på fysiskt våld, förmedla då att ni snart kommer prata om fysiskt våld och styr tillbaka diskussionen till sexualiserat våld.
OBS! Tänk på att det är okej om det blir tyst eller att killarna inte kommer på några strategier. Det synliggör bara att en som kille har fördelen av att aldrig ha behövt utveckla några strategier för att skydda sig mot sexualiserat våld. Om killarna börjar skämta: Ta det på allvar men be dem förklara hur de konkret gör för att skydda sig mot tafsningar. Det tar ofta udden av skämtandet.
Skriv upp eventuella svar under rubriken ”Sexualiserat våld” under ”Killar”.
Fortsätt med att fråga:
- Hur skyddar ni er mot fysiskt våld?
Exempelvis: Vad gör ni för att undvika att hamna i slagsmål eller bli misshandlade?
Be dem tänka in hela våldsskalan av fysiskt våld. Här borde ni få fler exempel. Skriv ner svaren under rubriken ”Fysiskt våld” under ”Killar”.
Avsluta med frågan:
- Vem är det ni skyddar er mot?
Sannolikt blir svaret: andra killar, killar i grupp.
Steg 3. Fråga tjejerna hur de skyddar sig mot våld
Fortsätt sedan att ställa samma frågor till de som definierar sig som tjejer. Be dem utgå från sin vardag i skolan, på väg till och från skolan, på fritiden med kompisar, på väg till träningen eller på väg hem en sen kväll.
Börja med frågan:
- Hur skyddar ni er mot sexualiserat våld?
Exempelvis: Vad gör ni för att undvika sexistiska kommentarer, att någon tafsar på er eller gör andra sexistiska närmanden?
Be deltagarna att tänka på hela skalan av sexualiserat våld, så att de inte bara fokuserar på grovt sexualiserat våld. Här borde det komma flera exempel på strategier. Skriv upp svaren under rubriken ”Sexualiserat våld” under ”Tjejer”.
Fråga dem sedan:
- Hur skyddar ni er mot fysiskt våld?
Exempelvis: Vad gör ni för att undvika att hamna i slagsmål eller bli misshandlade?
Be dem tänka in hela våldsskalan av fysiskt våld. Skriv ner svaren under rubriken ”Fysiskt våld” under ”Tjejer”.
Avsluta även här med frågan:
- Vem är det ni skyddar er mot?
Sannolikt blir svaret: främmande killar eller män.
Steg 4a. Reflektera över övningen
Gå vidare till Steg 4b om varken killar eller tjejer i gruppen skyddar sig mot sexualiserat våld. Hoppa då över detta steg.
Gå vidare till Steg 5 om det inte är en tydlig skillnad mellan tjejer och killar, utan båda grupperna skyddar sig mot sexuella övergrepp i lika hög grad. Undersök dock först killarnas utsatthet genom att ställa följdfrågor. Om bilden kvarstår, hoppa över både Steg 4a och Steg 4b.
Fortsätt med instruktionen nedan om det blir en tydlig skillnad mellan tjejer och killar, där tjejer i högre grad skyddar sig mot sexualiserat våld.
Fråga deltagarna:
- Visste ni killar att tjejerna gör alla dess saker för att skydda sig från sexualiserade kränkningar från andra killar?
- Nu när ni får en bild av hur mycket tjejerna gör för att känna sig säkra, vad väcker det för tankar hos er?
Kolla av hur övningen får tjejerna att känna sig.
Reflektera sedan med hela gruppen:
- Hur tror ni att detta påverkar relationen mellan tjejer och killar?
- Hur tror ni att detta påverkar relationen tjejer emellan?
- Hur tror ni att detta påverkar relationen killar emellan?
Gå sedan vidare direkt till Steg 5 och hoppa över Steg 4 b.
Steg 4b. Reflektera över övningen
Obs! Hoppa över detta steg i grupper där det blev en tydlig skillnad mellan tjejer och killar och gå genast vidare med Steg 5.
I en grupp där ingen upplever att de behöver skydda sig mot sexualiserat våld: Lyckönska deltagarna till att de redan har en trygg vardag. Berätta att samtal med andra personer i deras ålder visar att tjejer försöker göra allt de kan för att inte hamna i sexuellt kränkande situationer. Samtidigt behöver killar inte freda sina kroppar mot sexuella kränkningar på samma sätt. Däremot så skyddar sig många killar mot fysiskt våld, att hamna i slagsmål osv. Det behöver i sin tur inte tjejer göra på samma sätt.
Bekräfta för gruppen att det är bra att de redan har en trygg vardag. Be dem att diskutera följande frågor med sin granne. Gå sedan igenom frågorna i helgrupp.
- Hur har ni gjort för att få vardagen så trygg?
- Finns det något som andra kan lära av er?
Steg 5. Avslutning
Avsluta övningen med att be deltagarna reflektera över frågorna nedan med sin granne. Lista sedan deras förslag på tavlan. Uppmana deltagarna att fokusera på förebyggande åtgärder, risken är annars att de fortsätter att tänka på hur en kan skydda sig mot våld och övergrepp.
Frågor att diskutera:
- Hur kan vi tillsammans bidra till att vardagen känns lite tryggare för alla?
- Hur får vi dem som kränker att tänka till? De som tar sig rätten att kommentera och våldföra sig på andra.
Avslutningsvis förmedlar ni att övningen visar att vi har vant oss vid att leva i en vardag där många av oss ägnar tid åt att skydda oss mot våld, istället för att fokusera på att tillsammans förebygga våld. Men just nu håller vi faktiskt på att bryta detta mönster genom att ha MVP-lektioner!