Logga in

Lektion 1: Introduktion till MVP

Mål för introduktionen

  • Deltagarna förstår vad, hur och varför MVP ska genomföras.
  • Deltagarna får reflektera kring varför människor använder våld.
  • Eleverna får information om vart de kan vända sig för stöd

Material

  • Dator, projektor och internetuppkoppling
  • Loggböcker (tomma anteckningsböcker, en till varje deltagare)
  • Utskrivna stödlistor (se bilaga längst ned på sidan)

Lokalbehov

Lektion 1 kräver ett stort grupprum. Om det är möjligt är hästskosittning utan bord att föredra men välj den sittning ni tror skapar mest lugn i er grupp.

Starta lektion

1. Introduktion till MVP:s lektionsserie (25 min)

Mål med momentet

  • Deltagarna får information om vad MVP-programmet handlar om
  • Deltagarna får fundera på varför människor använder våld
  • Deltagarna får börja reflektera kring sin egen roll som åskådare

Steg 1. Vad är MVP?

Berätta att MVP är ett program och metod som handlar om hur vi vuxna och elever tillsammans kan hjälpas åt för att förebygga kränkningar, våld och trakasserier i vår vardag. MVP står för Mentors in Violence Prevention och kommer från början från USA. Där utvecklades metoden först inom sport- och idrottsvärlden men idag arbetar allt ifrån skolor, universitet och arbetsplatser till folk inom militären med MVP-metoden.

Runt om i Sverige finns det många andra skolor som också arbetar med MVP-programmet precis som ni. Berätta även att MVP-lektionerna är en del av skolans värdegrundsarbete.

Steg 2. Hur fungerar MVP?

I kommande MVP-lektioner kommer deltagarna få ta del av olika övningar, lyssna på varandras tankar och erfarenheter, prata i smågrupper och ta ställning till olika frågor och påståenden.

Fokus för lektionerna kommer vara på normer och våld i vår vardag men också samhället i stort. Ni kommer tillsammans träna på att lära känna igen våld och vad vi kan göra när vi ser eller hör talas om våld, för att tillsammans motverka det.

Steg 3. Varför använder människor våld?

Dela in gruppen i smågrupper eller två och två. Ställ frågan öppet i rummet:

  • Varför använder människor våld? Vad tror ni?

Förtydliga att de kan tänka in alla möjliga former av våld så som fysiska slag och sparkar, trakasserier, verbala hot, sexistiska eller rasistiska ord och kränkningar.

Låt deltagarna diskutera en stund och uppmuntra de sen att dela med sig i helgrupp. Sammanfatta diskussionen genom att göra en tankekarta på tavlan med deras svar, se exempel nedan.

Steg 4. Att ingripa mot våld

Gå vidare och förmedla att vi är många som någon gång sett, hört eller fått reda på att våld utövats i efterhand, och där vi velat ingripa men av olika anledningar inte gjorde något. Kanske på grund av att vi blev rädda eller inte visste vad vi skulle göra. Kolla av med gruppen om de kan känna igen sig i det påståendet.

Be deltagarna fundera en stund och diskutera med sin granne utifrån följande frågeställning:

  • Kan du komma på en situation då du ville ingripa men inte gjorde det?
  • Vad var det som hände och hur blev det som det blev?

Uppmuntra deltagarna till att dela med sig i helgrupp. Spegla och sammanfatta det som sägs. Bekräfta den vanliga känslan av att bli rädd och därför inte våga göra något i stunden. Många gånger tänker vi att det i efterhand är för sent att göra något, men det är aldrig försent att göra något. Det går att ingripa både före, under och efter att våld äger rum – och under kommande lektioner kommer vi prata mer om hur man kan ingripa på en massa olika sätt.

Steg 5. Våld är vanligt

Gå vidare genom att berätta att våld är vanligt. Det finns här på skolan, det fanns på er skola när ni som ledare var yngre, det finns på många arbetsplatser och i offentliga miljöer.

Forskning visar faktiskt att ungas vardag är betydligt mer våldsam än äldres, och ingen mår bra av våld i sin vardag – våldet påverkar vår hälsa negativt på flera sätt. Därför ska ni tillsammans lära känna våld när vi ser det och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att motverka det.

>

2. Skapa ett tryggt rum (15 min)

Mål med momentet

  • Skapa ett så tryggt samtalsrum som möjligt.
  • Deltagarna förstår att lektionsserien handlar om saker som kan beröra och väcka starka känslor.

Fortsätt med att berätta att lektionsserien kommer innehålla både skratt och allvar. Men att prata om normer och våld kan väcka jobbiga känslor eftersom egna erfarenheter är vanligt. På grund av det är det viktigt att ha tydliga regler för hur vi ska prata om våld på ett sätt som är respektfullt.

Steg 1. Klassrumsregler

Gå igenom MVP-lektionernas förhållningsregler tillsammans:

  • Lyssna aktivt för att förstå
  • Visa respekt mot andra
  • Avbryt inte den som har ordet
  • Uppmuntra andra att våga prata
  • Kränk eller förolämpa ingen
  • Häng inte ut andra personer
  • Om något känns jobbigt – säg till en ledare
  • Sprid inte vidare det som sägs under lektionerna

Dela in gruppen i mindre smågrupper och låt de diskutera reglerna. Be de skriva ned allas tankar så det kommer ihåg vad de pratat om. Fråga gruppen:

  • Vad tycker ni om reglerna?
  • Är det något som saknas?
  • Vad behöver du för att känna dig trygg med andra?

>

3. Information om stöd (5 min)

Mål med momentet

  • Deltagarna vet vart de kan vända sig för stöd om lektionen väcker tankar, känslor eller påminner dem om egna erfarenheter av våld.

Det är viktigt att ni förmedlar till deltagarna att samtal om våld kan väcka frågor och funderingar – men att det finns hjälp att få. Minst en av er ledare kommer alltid finnas kvar i klassrummet en stund efter varje MVP-lektion, så att deltagarna kan prata med er om de behöver. Det finns också många olika organisationer dit en kan vända sig om en behöver prata med någon.

Dela ut stödlistan (se bilaga längst ner på sidan) och gå igenom de olika verksamheterna. Berätta kort vad de kan hjälpa till med. På baksidan av stödlistan ska ni skriva ut information om lokala stödinsatser. Skolans elevhälsa är viktig att få med, liksom eventuella lokala tjejjourer, transjourer, ungdomsjourer eller kvinnojourer.

Betona att deltagarna inte ska behöva gå runt och bära på jobbiga tankar själva. Det finns många vuxna som är beredda att lyssna och stötta. Inga frågor eller funderingar är för små.

En förkortad version av listan dyker också upp i presentationen i slutet på varje lektion, så att deltagarna blir påminda om vilka organisationer de kan höra av sig till. Lägg gärna även upp listan på er lärplattform eller sätt upp den någonstans där deltagarna kan hitta den utan att behöva be om den. Informera deltagarna om var listan finns.

>

4. Dela ut loggböcker (5 min)

Dela ut en loggbok till varje deltagare, det vill säga en tom anteckningsbok. Be deltagarna att skriva sitt namn på boken och berätta att de kommer att få skriva ner sina tankar och funderingar i loggboken i slutet på varje lektion. De kommer få svara på en reflektionsfråga som har med lektionens tema att göra. Tanken med loggböckerna är att deltagarna ska kunna kommunicera med er lärare på ett enkelt sätt.

Viktiga punkter att förmedla om loggböckerna till deltagarna:

  • Ni samlar in loggböckerna efter varje lektion.
  • De förvaras inlåsta, så att ingen annan än lärarna kommer åt dem.
  • I loggboken kan deltagarna ställa mer personliga frågor till er ledare eller berätta sådant som de tycker att ni bör känna till.
  • Deltagarna kan också ge återkoppling på hur de tycker att lektionerna fungerar i loggböckerna.

>

5. Avslutande reflektioner (10 min)

Knyt ihop dagens lektion och de diskussioner ni haft. Berätta kort om nästa lektions tema och vad ni kommer fortsätta diskutera då.

Förklara för deltagarna att även denna lektion kommer avslutas med en reflektionsfråga som är kopplad till lektionens tema. Reflektionerna ska de skriva ner i sin loggbok. Påminn om att ni kommer läsa igenom det de har skrivit, så om deltagarna vill dela med sig av något som de tycker att ni ledare behöver veta, så kan de skriva det i loggboken. Be deltagarna ägna några minuter åt att skriva ner sina reflektioner kring dagens lektion. Samla sedan in loggböckerna igen.

  • Hur tycker du det känns att börja arbeta med MVP i skolan?

>


Feedback

Webbplatsen använder cookies. Läs mer i vår integritetspolicy om cookies och hur vi hanterar personuppgifter.