Mål med momentet
- Bredda bilden av våld, så att deltagarna börjar se och reagera på saker de annars kanske inte hade sett som våldsamma.
- Att deltagarna inser hur skojbråk, taskiga jargonger och elaka ord hänger samman med grövre våld.
När ni under lektionen pratar om vad våld är kan det vara bra att ha med sig Per Isdals definition som stöd:
”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.” (Isdal 2002)
Steg 1. Skriv ner exempel på olika typer av våldsamma handlingar
Inför lektionen ska ni ha förberett fyra blädderblocksblad med varsin våldsform som rubrik: psykiskt/verbalt, fysiskt, sexualiserat och rasistiskt våld. Se instruktion under material-rubriken. Dela in deltagarna i fyra grupper och ge varje grupp varsitt blädderblocksblad.
Berätta att ni nu ska prata om olika typer av våld. Fråga deltagarna om de vet vad verbalt/psykiskt, fysiskt, sexualiserat och rasistiskt våld betyder. Gå igenom våldsformerna en i taget och hjälp till att definiera dem genom att ge några exempel.
Exempel på psykiskt/verbalt våld:
- ”skoja” på ett taskigt sätt om någon.
- bestämma eller kontrollera någon, till exempel vilka personer en ska hänga med.
- hota om våld.
Exempel på fysiskt våld:
- lägga krokben.
- knuffas eller dunka någon i ryggen.
- spotta eller kasta saker på någon.
Exempel på sexualiserat våld:
- ta på någons kropp mot hens vilja.
- kränka någon på grund av hens kön eller sexualitet.
- våldtäkt.
Exempel på rasistiskt våld:
- skriva kränkande saker på nätet om människor från ett visst land.
- dra i någons hijab.
- bära rasistiska symboler eller förstöra religiösa föremål.
När ni har definierat våldsformerna, dela ut 10 post it-lappar till varje grupp. Deltagarna ska skriva ner exempel på våldshandlingar, dvs något som görs mot en person eller en grupp. De ska skriva ett exempel per lapp. Be dem vara så konkreta som möjligt. De ska sedan placera in varje våldshandling på blädderblocksbladet där de tycker att den passar på skalan från allvarligt till normaliserat/vanligt förekommande (något som inte uppfattas som så allvarligt). Be deltagarna att komma på exempel både allmänt och utifrån sin egen vardag. Låt dem jobba med uppgiften i 10 minuter.
För att hjälpa deltagarna att komma igång, fråga dem:
- Vad kan hända på skolan?
- Vad kan hända på fritiden?
- Vad kan hända online?
- Vad kan hända i området där du bor?
- Vad kan hända hos kompisar, på fest eller släktkalas?
- Vad har du läst om i tidningar och böcker?
- Vad har ni sett på teve, i filmer eller serier?
- Vad har ni hört talas om på andra sätt?
Steg 2. Sammanfatta vad våld kan vara
Samla in blädderblocksbladen och sätt upp dem på tavlan bredvid varandra. Börja genomgången med verbalt/psykiskt våld, fortsätt med fysiskt våld, sexualiserat våld och rasistiskt våld.
Be först varje grupp att gå igenom sina post-it lappar. Ställ gärna följdfrågor kring om de var överens och varför de har graderat våldet som de gjort.
Fråga de andra deltagarna om de vill lägga till något efter att ni gått igenom alla fyra våldsformer. Ni kan antingen be deltagarna att skriva sina förslag på post it-lappar eller låta dem säga förslagen inför klassen så att ni själva kan skriva upp dem direkt på blädderblocksbladen.
För att hjälpa deltagarna att få syn på gråzonen (det vanliga och normaliserade våldet) kan ni prova att ställa stödfrågor som till exempel:
- Nu när vi har breddat bilden av vad våld kan vara, skulle ni vilja lägga till någon våldshandling som kan hända i er vardag? Det kan vara i skolan, på fritiden eller på nätet?
- Finns det saker som händer runt om er som ni nu skulle kunna tänka på som våldsamma, även om det kanske inte är av allra grövsta sorten?
- Kan ni komma på handlingar som kanske sker ofta i vardagen, som de flesta kanske inte tänker är våld, men som ändå kan kännas knepiga och problematiska?
Avsluta övningen med att rita en triangel över blädderblocksbladen. Berätta att det är en pyramid som visar hur handlingar som mord, grov misshandel och våldtäkt vilar på en bas av attityder som möjliggör eller banar väg för grövre våld. Men poängtera också att det som en läser om i media (gruppvåldtäkter, nerbrunna asylboenden osv) inte händer så ofta som det kan verka, trots att det ofta är det som syns. Samtidigt är skojbråk, maktlekar och taskiga kommentarer en del av mångas vardag, fast det sällan syns i media. Den typen av våldshändelser pågår hela tiden och utgör basen för det grövre våldet. Avsluta med att skriva ”Våldspyramiden” längst upp.
Steg 3. Att agera och ingripa som åskådare
Ni ska nu koppla våldshandlingarna som finns uppskrivna på blädderblocksbladen till alla oss åskådare som finns runt omkring, genom att ställa frågorna nedanför. Använd den metod som får deltagarna att reflektera bäst, till exempel bikupa eller att fördela ordet i helgrupp.
Fråga deltagarna:
- Var i våldspyramiden tycker ni det är:
- svårast att ingripa?
- lättast att ingripa?
Tips! Här kan ni återkoppla till förra lektionens avslut, där ni gick igenom vad som kan göra det lättare att våga ingripa.
Steg 4. Avslutning
Förmedla följande till deltagarna:
- Om vi vill förebygga våld på ett säkert sätt så är det basen av pyramiden vi ska rikta in oss på. Dessa saker händer oftare och är mindre riskabla att ingripa i än grövre former av våld.
- Om många reagerar på det som händer i basen så gör vi det svårare för de personer som vill begå grövre övergrepp eller våldshandlingar. Då finns det inte längre något stöd från andra, ingen publik som hejar på. Den som utsätter andra för våld blir ensam med att vara taskig och till slut kan klimatet och normen bli att ”vi är schyssta här”.
- Om vi är många som ingriper mot våldet i basen kan vi, med lite tålamod, skapa en annan bas: en pyramid vars bas består av omsorg och kärlek. För att kunna skapa en ny pyramid med en annan bas så behöver vi träna på hur vi kan lägga oss i på ett schysst och säkert sätt!
- Den här våldspyramiden ska vi ha med oss nu i alla kommande lektioner.
- Vi ska ta oss igenom den upp mot spetsen där det grova våldet äger rum och hela tiden prata om och träna på hur vi kan hjälpas åt för att minska våld i vår vardag.
Efter lektionen: gör en våldspyramid med deltagarnas exempel!
Från och med nästa lektion kommer ni placera in den aktuella lektionens våldsform i våldspyramiden för att lättare se hur den förhåller sig till andra våldsformer.
Ledarparet ska efter lektion 3 skapa denna våldspyramid, och använda de exempel på våldshandlingar som kommit upp under lektionen. Placera exemplen enligt skalan: från normaliserat/vanligt förekommande i basen till grovt/allvarligt i toppen av pyramiden.