Steg 1. Läs upp scenariot
Dela ut scenariopapperen till deltagarna. Be en frivillig deltagare att läsa scenariot. Be sedan någon annan att läsa upp Tankar som snurrar.
Kim
Du tittar på Instagram. Plötsligt får du ett meddelande. Kompisen skriver ”såg du Kim i helgen på festen. Hen va bara för mkt”. Pling igen: ”Precis, Kim är bara för mycket, kolla den här bilden”. Det kommer en bild där Kim sitter i knät på en person och asgarvar. Du kan inte se vem hen sitter i knät på. Pling igen: ”Kim verkar hänga med alla som vill”. Du känner Kim väl och du kan hålla med om att Kim gör vad som helst för att få uppmärksamhet och ibland blir det lite väl galna grejer, men Kim är sån. Plingandet fortsätter och dina vänner fortsätter att snacka skit om Kim och skitsnacket blir bara grövre och grövre.
Tankar som snurrar
Kim får skylla sig själv om det snackas. Det är inte mitt ansvar. Kim får säga ifrån själv … Men samtidigt borde andra skita i vad Kim gör för att få uppmärksamhet. En borde få vara som en vill. Var det om mig som folk spred rykten skulle jag vilja att mina vänner la sig i …
Steg 2. Diskutera om scenariot är realistiskt
Gör denna genomgång i helgrupp för att försäkra er om att deltagarna förstår scenariot på ett liknande sätt. Fråga deltagarna:
- Är situationen realistisk?
- Är det någon som känner igen sig eller som har varit med om något liknande?
Om scenariot inte upplevs som realistiskt ber du gruppen justera beskrivningen. De kan också hitta på ett liknande scenario från sin vardag som känns mer realistiskt.
För att få deltagarna att reflektera kring scenariot kan ni behöva plocka isär situationen i mindre delar. Gå igenom frågorna nedan för att kolla av hur deltagarna tänker kring situationen och försäkra er om att de förstår vad som händer. Ha fokus på de olika aktörerna i scenariot.
- Vad händer i situationen?
- Vem driver på?
- Vem blir utsatt?
- Vilka finns runt omkring?
Steg 3. Analysera situationen – fördjupningsfrågor
Fortsätt att fördjupa diskussionen med hjälp av frågorna nedan. Förmodligen hinner ni inte med alla, så välj ut de frågor ni vill prioritera. Välj den metod som passar er grupp bäst: bikupa eller att dela i helgrupp. Gå gärna en runda för att försäkra er om att alla får säga något.
Obs! Om deltagarna svarar att de har könat Kim som tjej, tänk på följande: tjejers sätt att ta plats och kräva uppmärksamhet (speciellt ta kontakt med kille på ett mer utmanande sätt) kan uppfattas som ”för mycket, ”manhaftigt”, ”slampigt”, ”slynigt” osv. Fortfarande råder normer som förespråkar att tjejer ska vara lite tillbakadragna, inte ta så stor plats, inte höras osv. Dessa oskrivna regler kan påverka hur en tar plats i skolan, på fritiden och hemma.
Frågor att diskutera
- Hur kommer det sig att Kims beteende kan orsaka såna kommentarer?
- När ni hörde om Kim, vad tänkte ni att Kim hade för kön?
- Hur kom det sig att ni könade som ni gjorde?
- Spelar könet roll för hur snacket kan utvecklas?
- Om Kim varit en kille, hade snacket blivit annorlunda då?
- Hade Kim passerat som hetero eller inte?
- Hur spelar nätet in i sådan här ryktesspridning?
- Hur hänger detta samman med genuslådeövningen som vi gjorde på förra lektionen?
- Hur kommer det sig att ingen säger till personen som började?
Steg 4. Diskutera hur en kan ingripa
Be deltagarna reflektera med sin granne om hur de skulle lösa situationen. Låt deltagarna dela med sig av sina tankar i helgrupp.
Frågor att diskutera
- Vad hade du kunnat göra?
- Vad hade de som är med i situationen kunnat göra?
Se till att ni kommer in på de olika sätten att ingripa under diskussionerna: ta hjälp av andra, distraktion, direkt ingripande och omsorg.
Be sedan deltagarna att jämföra sina lösningar med de alternativa lösningarna nedan. Påminn dem om att de alternativ som anges i exemplen inte är heltäckande. Deras förslag kan vara det bästa alternativet.
Understryk att vi inte förespråkar ett visst alternativ. Allt beror på, omständigheterna kan variera. Personlig säkerhet är viktigt att framhålla, en ska inte ta onödiga risker. Var så realistisk som möjligt och se även till att deltagarna är så realistiska som möjligt.
Alternativet ”ingenting” ska inte uppmuntras.
Alternativa förslag
- Ingenting, Kim får klara sig själv
- Jag börjar skriva om något annat: ”Vad hade vi för läxa tills imorrn”.
- Jag pratar med Kim om att andra tycker att hen är ”för mycket”.
- Jag förmedlar i meddelandet att Kim vet vad Kim gör, vi har inget med det att göra.
- Uppmanar dem att sluta skriva, om de inte gör det visar jag för mina föräldrar, det är inte okej att snacka skit.
- Annat eget förslag.
Steg 5. Avslutning
Be deltagarna placera in situationen i våldspyramiden och ange vad det är för typ av våld.