Mål med momentet
- Skapa en egen scenariobank för att kunna fortsätta att träna på ingripanden.
Berätta att deltagarna nu ska få börja skissa på scenarion baserade på deras egen vardag. Påminn om de scenarioövningar ni har gjort och hur scenariona ser ut.
Steg 1. Övningens upplägg
Dela in deltagarna i grupper om 3–4 personer. Berätta att de nu ska få skriva egna scenarion. Varje grupp ska skriva ett scenario.
Varje scenario ska innehålla tre bitar:
- ett dilemma
- tankar som snurrar
- förslag på hur en åskådare skulle kunna ingripa i situationen
Betona att de antagligen inte kommer hinna bli klara med sina scenarion under lektionen, men att ni ska fortsätta jobba med dem på en senare lektion. Berätta att ni nu ska gå igenom vad de tre olika bitarna ska innehålla. Dela ut stödlappen.
Dilemma
Dilemmat ska vara en vanlig situation, något som brukar hända på skolan eller på fritiden, bland kompisar eller på någon annan plats där deltagarna brukar vara. Det ska hända något som är kränkande och våldsamt. Någon gör alltså någon annan illa, antingen psykiskt, fysiskt eller sexuellt.
Våldet behöver inte vara grovt, det är ju vanligare med att till exempel få höra taskiga saker osv. Det är bra med den typen av våld, för att belysa det normaliserade våldet som pågår i vardagen.
Den som utsätter och den som utsätts ska ha någon sorts relation till varandra. Det ska inte vara någon som bara slår ner någon den inte känner. Relationen kan vara till exempel:
- ytligt bekanta
- vänskap
- kärleksrelation
- lagkompisar
- klasskompisar
Det ska också finnas minst en åskådare som ser vad som händer och som kan göra något åt det, som kan ingripa. Det är bra om det är flera åskådare, så att de kan ta hjälp av varandra för att göra något. Påpeka att deltagarna även kan skriva ett dilemma som utspelar sig på nätet, även där finns det ju åskådare.
Det ska inte vara för lätt för åskådaren att göra rätt. Be deltagarna att fundera på sådant som kan göra det svårare för åskådaren att veta exakt vad hen ska göra.
Dilemmat ska vara i du-form! Det är för att det ska bli lättare för den som hör scenariot att sätta sig in i situationen och känna sig engagerad.
Tankar som snurrar
Tankar som snurrar ska utgå ifrån en av åskådarna. Deltagarna ska skriva ner vad hen tänker om det hen ser. Till exempel kan åskådaren fundera över följande:
- Vad är det som händer egentligen?
- Har jag förstått situationen rätt?
- Hur känns det för mig att bevittna det här våldet?
- Hur känns det för personen som blir utsatt?
- Vad tänker personen som utsätter den andra?
- Vad skulle jag kunna göra?
- Vad är det som gör att det känns svårt att göra något?
Förslag på ingripanden
Förslagen på ingripanden ska vara sådant som en åskådare skulle kunna göra i situationen. Betona att deltagarna inte ska fundera över hur förövaren eller offret skulle ha kunnat agera annorlunda. Fokus i MVP ligger ju på att aktivera den stora tysta massan. Om alla vi åskådare vågar göra något, så kommer ju våldet att minska, eftersom färre kommer våga utsätta andra för våld då.
Be deltagarna att utgå ifrån de olika typer av ingripanden som finns när de skriver sina förslag:
-
- Ta hjälp av andra – att gå ihop och göra något tillsammans gör det säkrare att ingripa.
- Distraktion – kan vara att sätta sig bredvid, byta ämne eller att låtsas inte förstå.
- Direkt ingripande – kan vara att säga ifrån, påtala ett problem eller ringa polisen.
- Omsorg – kan vara att ta hand om den som blivit utsatt, prata med den som använt våld eller att komma fram till hur vi kan undvika att det händer igen.
Steg 2. Skriva scenarion
Ge deltagarna cirka 15 min att skapa en skiss över sitt scenario. Be dem att börja med dilemmat, och sedan fortsätta med de övriga delarna om de hinner.
Steg 3. Samla in och avsluta
Samla in alla scenarion och förmedla att ni kommer att fortsätta att arbeta med dem vid ett senare tillfälle, till exempel på mentorstid eller på en svensklektion, för att få dem klara.