Mål med momentet
- Skapa dialog.
- Deltagarna känner igen en problemsituation.
- Deltagarna känner sig förberedda på att kunna gripa in.
- Deltagarna känner igen olika reaktioner inför att gripa in.
- Deltagarna får idéer om olika sätt att gripa in.
Berätta att deltagarna nu ska få ta del av ett dilemma som kan äga rum i deras vardag. De ska få träna på hur en kan ingripa och i lugn och ro fundera kring situationer som kan vara svårtolkade.
Planera tiden så att ni hinner igenom alla stegen i övningen. De steg som är lite extra viktiga är att diskutera scenariot och prata om olika ingripanden.
Obs! Scenario-övningar bör alltid genomföras i halvgrupp. Du kan läsa mer om att jobba könsseparatistiskt eller inte i lektionsbeskrivningen till lektion 4.
Steg 1. Läs upp scenariot
Dela ut scenariopapperen till deltagarna. Be en frivillig deltagare att läsa scenariot. Be sedan någon annan att läsa upp Tankar som snurrar.
Hämndporr
Det är dags att sova, men precis innan du släcker får du ett meddelande från en vän på Instagram. Meddelandet innehåller en bild på din väns före detta partner, mer eller mindre naken och i en utmanande pose. Det är tydligt att bilden är fotad för din vän och ingen annan. Men nu har din vän lagt ut den på Insta med kränkande och sexistiska kommentarer om exet. Din vän har många följare så det är många som redan sett bilden och lajkat den.
Tankar som snurrar
Wow. Vilken bild, men den känns privat! Exet har ju knappats godkänt detta? Varför gör min vän så här? Det är ju inte ok mot exet. Men samtidigt, hen har ju varit med på att ta bilden. Men den är ju uppenbart inte till för alla utan bara för min vän. Dessutom kan min vän hamna i trubbel för det här … Jag behöver göra något, men vad?
Steg 2. Diskutera om scenariot är realistiskt
Gör denna genomgång i helgrupp för att försäkra er om att deltagarna förstår scenariot på ett liknande sätt. Fråga deltagarna:
- Är situationen realistisk?
- Är det någon som känner igen sig eller som har varit med om något liknande?
Om scenariot inte upplevs som realistiskt ber du gruppen justera beskrivningen. De kan också hitta på ett liknande scenario från sin vardag som känns mer realistiskt.
För att få deltagarna att reflektera kring scenariot kan ni behöva plocka isär situationen i mindre delar. Gå igenom frågorna nedan för att kolla av hur deltagarna tänker kring situationen och försäkra er om att de förstår vad som händer. Ha fokus på de olika aktörerna i scenariot.
- Vad händer i situationen?
- Vem driver på?
- Vem blir utsatt?
- Vilka finns runt omkring?
Steg 3. Analysera situationen – fördjupningsfrågor
Fortsätt att fördjupa diskussionen med hjälp av frågorna nedan. Förmodligen hinner ni inte med alla, så välj ut de frågor ni vill prioritera. Välj den metod som passar er grupp bäst: bikupa eller att dela i helgrupp. Gå gärna en runda för att försäkra er om att alla får säga något.
Frågor att diskutera
- Hur kan en person gå över gränsen och lägga ut privata bilder på sitt ex på det här sättet?
- Vad kan det få för konsekvenser för exet som är med på bilderna?
- Vad kan det få för konsekvenser för din vän som lägger ut bilder utan lov?
- När ni tar del av händelsen, vad fick din vän för kön och vilket kön fick vännens före detta partner? Varför?
Här finns det en möjlighet att komma in på hur normer kring kvinnors sexualitet, som fortfarande präglas av att ”vara lagom sexuell” inom tvåsamhetens ramar i första hand, kan vara anledningen till att bilder av mer sexuell karaktär kan påverka en tjejs vardag negativt. Spridning av liknande bilder kan resultera i att vänner (både tjejer och killar) inte längre respekterar en. Killar börjar kräva sexuell tillgång till en och ens gränser respekteras inte längre. Tjejer kan delta i ryktesspridningen för att inte själva hamna i slampa-kategorin.
- Vad händer om det är en kille som blir utlagd?
- Om relationen är hetero/homo osv, spelar det någon roll för hur ni ser på situationen?
- Hur är det att ingripa i en sådan här situation – vad underlättar/vad försvårar ett ingripande?
Steg 4. Diskutera hur en kan ingripa
Be deltagarna reflektera med sin granne om hur de skulle lösa situationen. Låt deltagarna dela med sig av sina tankar i helgrupp.
Frågor att diskutera
- Vad hade du kunnat göra?
- Vad hade de som är med i situationen kunnat göra?
Se till att ni kommer in på de olika sätten att ingripa under diskussionerna: ta hjälp av andra, distraktion, direkt ingripande och omsorg.
Be sedan deltagarna att jämföra sina lösningar med de alternativa lösningarna nedan. Påminn dem om att de alternativ som anges i exemplen inte är heltäckande. Deras förslag kan vara det bästa alternativet.
Understryk att vi inte förespråkar ett visst alternativ. Allt beror på, omständigheterna kan variera. Personlig säkerhet är viktigt att framhålla, en ska inte ta onödiga risker. Var så realistisk som möjligt och se även till att deltagarna är så realistiska som möjligt.
Alternativet ”ingenting” ska inte uppmuntras.
Alternativa förslag
- Kastar bilden och låtsas som ingenting, det är inte mitt problem.
- Försöker få min vän att inse att det inte är respektfullt att sprida bilder på sitt ex. Det är dessutom olagligt att sprida bilder. Ber vännen att be exet om ursäkt och ta bort bilden.
- Berättar för exet att min vän har spridit nakenbilder på hen.
- Kollar om några fler vänner har reagerat på bilden. Ber dem om stöd i att prata med er vän för att få hen att sluta.
- Pratar med föräldrar, lärare, eller annan pålitlig vuxen för att få hjälp.
- Annat, eget förslag.