Steg 1. Läs upp scenariot
Dela ut scenariopapperen till deltagarna. Be en frivillig deltagare att läsa scenariot. Be sedan någon annan att läsa upp Tankar som snurrar.
Läraren som trakasseras
Det är rast och du sitter utomhus på en bänk och solar dig med dina vänner. Du iakttar en lärare som ber två elever plocka upp pappersmuggen som de precis kastade på marken. En av eleverna tar upp muggen, river den i småbitar och kastar bitarna i ansiktet på läraren. Du ser hur den andra eleven ställer sig bakom läraren och gör juckande rörelser mot läraren och skrattar. Den första eleven viftar med handen väldigt nära lärarens ansikte. Det här känns inte okej …
Tankar som snurrar
Jag borde göra något. Men de där eleverna verkar inte vara så trev- liga… Läraren är ju vuxen, hen klarar sig själv. Läraren fattar ju att dom skämtar. Om läraren inte hade varit så petig så hade inget hänt. Lite får en ju tåla när en jobbar med unga. Hen ser faktiskt rädd ut. Men vad kan jag göra?
Steg 2. Diskutera om scenariot är realistiskt
Gör denna genomgång i helgrupp för att försäkra er om att deltagarna förstår scenariot på ett liknande sätt. Fråga deltagarna:
- Är situationen realistisk?
- Är det någon som känner igen sig eller som har varit med om något liknande?
Om scenariot inte upplevs som realistiskt ber du gruppen justera beskrivningen. De kan också hitta på ett liknande scenario från sin vardag som känns mer realistiskt.
För att få deltagarna att reflektera kring scenariot kan ni behöva plocka isär situationen i mindre delar. Gå igenom frågorna nedan för att kolla av hur deltagarna tänker kring situationen och försäkra er om att de förstår vad som händer. Ha fokus på de olika aktörerna i scenariot.
- Vad händer i situationen?
- Vem driver på?
- Vem blir utsatt?
- Vilka finns runt omkring?
Steg 3. Analysera situationen – fördjupningsfrågor
Fortsätt att fördjupa diskussionen med hjälp av frågorna nedan. Förmodligen hinner ni inte med alla, så välj ut de frågor ni vill prioritera. Välj den metod som passar er grupp bäst: bikupa eller att dela i helgrupp. Gå gärna en runda för att försäkra er om att alla får säga något.
Frågor att diskutera
- Hur kommer det sig att elever kan kränka personal på det här sättet?
- Om eleven hade varit ensam, tror ni att den hade gjort samma sak då när den blev tillsagd?
Försök komma in på vad gruppen betyder, att det som sker i grupp behöver sin publik!
- Hur kommer det sig att läraren inte lyckas reda ut situationen?
- När ni lyssnade på berättelsen fick deltagarna och läraren något kön? Varför könade ni som ni gjorde? Tillskrev ni personerna i scenariot någon annan egenskap?
- Spelar de taskiga elevernas och lärarens kön roll för din motivation att ingripa?
- Här är det en i personalen som blir utsatt, har ni som elever ansvar att ingripa då?
- Vad är det som gör det svårt att säga ifrån i en sådan här situation?
Steg 4. Diskutera hur en kan ingripa
Be deltagarna reflektera med sin granne om hur de skulle lösa situationen. Låt deltagarna dela med sig av sina tankar i helgrupp.
Frågor att diskutera
- Vad hade du kunnat göra?
- Vad hade de som är med i situationen kunnat göra?
Se till att ni kommer in på de olika sätten att ingripa under diskussionerna: ta hjälp av andra, distraktion, direkt ingripande och omsorg.
Be sedan deltagarna att jämföra sina lösningar med de alternativa lösningarna nedan. Påminn dem om att de alternativ som anges i exemplen inte är heltäckande. Deras förslag kan vara det bästa alternativet.
Understryk att vi inte förespråkar ett visst alternativ. Allt beror på, omständigheterna kan variera. Personlig säkerhet är viktigt att framhålla, en ska inte ta onödiga risker. Var så realistisk som möjligt och se även till att deltagarna är så realistiska som möjligt.
Alternativet ”ingenting” ska inte uppmuntras.
Alternativa förslag
- Ingenting. Läraren är ju trots allt personal så läraren klarar sig.
- Avvaktar och ser hur det utvecklar sig, pratar med läraren efteråt.
- Hämtar hjälp hos annan personal.
- Försöker distrahera genom att gå fram och fråga vad klockan är.
- Annat, eget förslag.
Steg 5. Avslutning
Be deltagarna placera in situationen i våldspyramiden och ange vad det är för typ av våld.