Denna del handlar om att med hjälp av eleverna få fram exempel på de olika våldsformerna. Eleverna ska komma på sådant som uppfattas som våld.
Introducera övningen med att berätta om någon egen erfarenhet av våld från er mellanstadietid. Det kan handla om att ha blivit utsatt för våld själv, att en har sett andra bli utsatta eller att en har deltagit i så kallade maktlekar eller skojbråk. Ge gärna exempel som inte självklart associeras med våld, exempelvis att kasta snöbollar eller trycka ner någon mot hens vilja.
Att berätta något personligt brukar göra temat mer levande och engagerande för de som lyssnar. Det synliggör också att våld är vanligt, att alla kan bli drabbade och att det alltid har förekommit.
Definiera våldsformerna
Skriv upp våldsformerna på tavlan:
- Psykiskt och verbalt
- Fysiskt
- Sexualiserat
- Rasistiskt
Börja med att berätta vilken typ av våld era egna berättelser var exempel på, och skriv sedan upp dem på tavlan.
Fråga eleverna:
- Kan ni komma på fler exempel på våldshandlingar? Sådant som kan uppfattas som våld!
Gå en runda och be eleverna ge ett exempel var. När de exempelvis säger ”knuffas” kan ni svara: ”Tack, att knuffas är något som sker utanpå kroppen och kan göra riktigt ont, det är ett exempel på fysiskt våld.”
Skriv ner deras förslag på post it-lappar och sortera in dem i våldsformerna. Förmodligen får ni flest exempel på fysiskt våld.
Om det inte kommit fram, förmedla att det kan göra ont på insidan när en inte får vara med och leka. Här kan ni också koppla tillbaka till Friends siffror. Speciellt om en aldrig får vara med och hänga så känns det som våld. Att alltid vara själv och inte ha någon att leka med är ett exempel på psykiskt våld. Det kanske inte syns utanpå kroppen men känns inuti.
Om det inte kommit fram, förmedla att andra inte får röra vid ens kropp när en inte vill, framför allt inte vuxna. Att ta på någon fast den inte vill eller mellan benen kan kallas för sexualiserat våld just för att de handlingarna är inriktade på vissa delar av kroppen som för många är privata.
Hjälpfrågor om psykiskt våld:
- Att inte få vara med och leka eller hänga, hur känns det tror ni?
- Om det upprepas ofta, hur blir det för den som alltid är utanför?
- Kan det kännas som våld, fast kanske mest inuti en?
Hjälpfrågor om sexualiserat våld:
- Är det våld om någon drar i ens underkläder?
- Om någon tar på ens kropp fast en inte vill, kan det vara våld?
- Speciellt om någon tar en mellan benen eller på rumpan eller brösten, kan det vara våld?
Hjälpfrågor om rasistiskt våld:
- Är det våld om någon säger eller skriver fula saker pga. ens hudfärg, religion eller kultur?
- Hur tror ni det känns om någon säger att en inte är svensk, fast en är det?
- Om någon drar i ens hijab eller tar på ens hår fast en inte vill, kan det vara våld?