Mål med momentet
- Avliva myter om våldtäkt för att få unga att reagera på mer normaliserade sexualiserade kränkningar.
Berätta för deltagarna att ni nu ska göra en övning som kallas heta stolen, där deltagarna ska få ta ställning till påståenden som har att göra med samtycke och sexualiserat våld. Under tiden som ni gör övningen ska ni också diskutera de olika påståendena.
Steg 1. Övningens upplägg
Skapa en linje på golvet genom att lägga ut de tre lapparna som ni har förberett, med ”JA” i ena änden av rummet, ”KANSKE” i mitten och ”NEJ” i andra änden av rummet. När ni nu läser upp de olika påståendena ska deltagarna ta ställning genom att gå och ställa sig på någon av de tre platserna. Om de håller med om påståendet väljer de ”JA”, om de inte håller med väljer de ”NEJ”. Om de kanske håller med ställer de sig i mitten på ”KANSKE”.
Steg 2. Heta stolen
Läs upp det första påståendet, och låt deltagarna ta ställning. Diskutera hur de tänker. Till varje påstående finns det fördjupning som stöd till dig som leder.
OBS! Eventuellt hinner ni inte med alla påståenden, så välj ut de ni vill prioritera på förhand.
Påståenden
I en våldtäkt ingår det alltid fysiskt tvång och våld.
Det är sällan som förövaren behöver använda fysiskt tvång och våld för att våldta, istället kan det ofta handla om tjat, hot, kommentarer eller andra maktmedel som till exempel skuldbeläggande.
Den som har begått en våldtäkt är alltid medveten om att hen har gjort det.
Förövare nekar mer eller mindre alltid till att de har gjort något mot någons vilja. De flesta av oss vill inte skada andra människor. Men när en frågar vidare så kommer det ofta fram att förövaren faktiskt har uppmärksammat att det har blivit en skillnad i samspelet under sexet, att den som blivit utsatt visat ointresse eller till och med uttryckligen sagt nej.
Med dagens samtyckeslagstiftning är det dessutom så, att en brist på ett ja eller ett medgivande i själva verket är ett nej. Om du inte är helt säker på att din partner vill delta i den sexuella handlingen, kan du alltså inte heller vara helt säker på att du inte begår en våldtäkt. Det spelar ingen roll hur du själv ser på situationen i efterhand.
OBS! Betona att det inte spelar någon roll om förövaren är medveten om att det var en våldtäkt eller inte.
Det är bara sjuka personer som våldtar.
I media läser vi ofta om psykiskt sjuka män eller män som på olika sätt har problem (missbruk, kriminalitet, psykiatriska problem) som begår våldtäkter. Vi läser sällan om att det är den ”fina snälla killen i klassen” som gjort det. Ju mer omtyckt förövaren är desto svårare att ta in att den personen kan begå våldtäkt. Här kan ni återkoppla till lektion 3 om Alex, som fick stöd av både andra elever och vuxna när han blev anklagad för att ha våldtagit en klasskamrat.
Om någon har sex med en person som inte vill så är det alltid fråga om våldtäkt.
Enligt den nya lagen där samtycke ingår är faktiskt sex utan ett ja eller tydligt medgivande våldtäkt.
Det kan vara okej att genomföra sexuella handlingar med en tjej som inte ger något gensvar.
Även här gäller att om du inte faktiskt vet att den andra verkligen är med på sexet, så kan du begå en våldtäkt. Alla är inte supertydliga i sin sexuella kommunikation, och just därför kan det vara svårt att vara säker på vad den andra vill eller inte vill. Speciellt när en är med någon för första gången. Därför måste en fråga, känna in och vara lyhörd på kroppssignaler. Vi är alla olika och kommunicerar vår lust på olika sätt.
Är du osäker på den andras signaler, våga fråga! Att vara tyst eller passiv är inte ett ja. Om du vet med dig att du är en person som har svårt att läsa av andras kroppsspråk – fråga en extra gång om du är osäker på om den andra samtycker eller inte!
Det är värre att bli våldtagen av en främling i en park än av sin partner.
Hur en reagerar på en våldtäkt är olika, men det som många utsatta förmedlar är att det kan vara lättare att gå vidare från en våldtäkt gjord av en främling än att ta in att ens partner har gått över ens kroppsliga integritet genom att våldta. Förväntningar på en partner är kärlek och omsorg – inte att riskera att bli våldtagen.
En vet alltid om att en har blivit våldtagen.
På ett plan känner de flesta som varit utsatta att det som skedde inte var okej, men om situationen skiljer sig helt från det som vi får läsa om i media (överfall, en främling, mår psykiskt dåligt efteråt) kan det vara svårt att tänka på det en har varit med om som våldtäkt. Speciellt om det är ens partner. I en kärleksrelation ska en ju inte bli våldtagen.
Våldtäkten kan börja med ömsesidigt hångel, kläder har åkt av. Det känns till en början jättemysigt och upphetsande. Men trots det vill en inte gå vidare. Många utsatta beskriver det som att de sa nej försent. Att det känns som att de har lurat den andra när de till slut säger nej. Eller att det är ens partner som går över ens gränser successivt, vilket gör att det blir svårare och svårare att känna av ens eget ja eller nej.
Viktigt att komma ihåg – det är aldrig försent att säga nej!
En kille kan bli våldtagen.
Ja, absolut. Dels kan en få erektion fastän en inte vill ha sex, dels kan en bli våldtagen på många sätt, inte bara genom penetrerande handlingar. Viktigt att prata om killars utsatthet för våldtäkt. Även när det kommer till killar är det oftast andra killar som våldtar, men givetvis finns det tjejer som våldtar killar. Tjejer kan också kränka killar på andra sexualiserade sätt.
Det är lätt att få någon dömd för en våldtäkt.
Av alla våldtäkter som sker är det endast 10 procent som anmäls. Av alla våldtäktsanmälningar är det endast ca 15 procent som leder till fällande domar.
Av dem som anmäls för våldtäkt i Sverige är det få som fälls för brotten. Anledningen är ofta att det inte finns vittnen som kan styrka det som hänt. Det blir ord mot ord och en fråga om vem framstår som mest trovärdig. Går det inte att bevisa blir ofta den anklagade friad, men det betyder inte att den anklagade inte begick en våldtäkt, bara att det inte går att bevisa.
Om en har blivit våldtagen är det lätt att prata om det.
Många upplever det som oerhört svårt att berätta om en våldtäkt. Rädslan att inte bli trodd tar över. Att inte bli trodd kan få förödande konsekvenser: en söker inte hjälp, en anklagar sig själv fastän det är förövaren som bär ansvaret. Återhämtningen förlängs avsevärt om den som blivit utsatt möts av misstänksamhet.
Därför är det viktigt att lyssna aktivt utan att ställa ”varför-frågor”, eftersom ”varför-frågor” kan leda till att personen känner sig ifrågasatt. Det är bättre att istället bara ställa frågor som underlättar berättandet: berätta mer, hur har du det nu.
En fråga som kan vara avgörande för återhämtningen är: vad gjorde du? Här är det viktigt att lyfta upp sådant som personen själv kanske inte upplever som motstånd, som att ha frusit till. Det är en vanlig reaktion i en övergreppssituation, där en gör allt en kan för att skydda sig. Minsta tanke om att ”jag vill inte detta” är viktig att poängtera när en lyssnar på en utsatts berättelse. Att bli bekräftad i att en gjort motstånd kan hjälpa en att slippa känna skuld, så att en istället kan lägga ansvaret där det hör hemma – hos förövaren.
Steg 3. Avslutning
Tacka eleverna för att det deltagit och förmedla att våldtäkt kan vara så mycket mer än ett överfall i en park av främling.
Påminn om att det inte behövs något fysiskt tvång för att en handling ska bli eller upplevas som en våldtäkt. Det är känslan av att inte inte bli lyssnad på eller att inte få sina gränser respekterade som spelar roll.
Eftersom det är lag på att samtycke ska vägas in i avgörandet om en våldtäkt har ägt rum, behöver vi prata mer om samtycke med varandra i sexuella relationer. Vi måste vara lyhörda inför varandras JA- och NEJ-signaler och våga kommunicera mer, speciellt när vi blir osäkra.