Logga in

Manual för lärplattform

I den här manualen kan du läsa dig till hur du använder MVP:s digitala lärplattform. Här finns information om hur du loggar in, kommer åt lektionsmaterialet, förbereder och startar en lektion samt hur du orienterar dig för att hitta stöddokument, lämna feedback eller ta hjälp av support.


Logga in

För att logga in på MVP:s lärplattform behöver du först klicka på ”Till metodmaterialet” uppe i högra hörnet av sidan. Därefter kommer sidan be dig att logga in.

Vid problem med inloggning, kontakta support: support@mvpsverige.se

Bra att veta: MVP:s hemsida stöds inte av Internet Explorer, du behöver alltså använda en annan webbläsare som till exempel Google Chrome, Firefox, Safari, Opera etc.

Portalen

När du loggat in kommer du till portalen. Nere till vänster kan du se MVP:s nyhetsflöde där vi på MÄN delar nyheter, uppdateringar eller annan relevant information till dig som MVP-ledare. Till höger finns MVP:s kalendarium med information om kommande händelser så som nätverksträffar, öppna utbildningar och anmälan till dessa.

Överst på sidan finner du en meny med fem olika länkar som tar dig vidare till lektionsmaterialet för mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet och ett resurscentrum med olika stöddokument.

Lektionsmaterialet

För att komma till Lektionsmaterialet klickar du på ”MVP – Mellanstadiet”, ”MVP – Högstadiet” eller ”MVP – Gymnasiet” beroende på vilken manual du arbetar med. Först kommer du till en översikt över samtliga lektioner. Härifrån kan ni klicka er in på respektive lektion för att läsa på, förbereda er och sedan starta lektionen tillsammans med eleverna.

Förbereda lektion

I varje lektion möts du först av en lektionsöversikt. Det är här ni som ledare kan förbereda er genom att läsa kring lektionens syfte och mål, vad för typ av material och lokal som behövs, vilka olika moment som ingår och om det eventuellt finns någon film som ska visas under lektionen. Klicka på rubrikerna för att maximera blocken.

Filmklippen hittar ni längst ned på sidan i lektionsöversikten, förutom i vissa lektioner där en länk till filmerna ligger högst upp på sidan.
Vissa lektioner har även bilagor som ska skrivas ut i förväg. Bilagorna ligger alltid i en pdf-fil längst ned på sidan i lektionsöversikten, se nedan.

Starta lektion

När det är dags att genomföra lektionen klickar ni er vidare på den blå taggiga cirkeln “Starta lektion” som ni ser till höger på sidan i lektionsöversikten.

Följ dessa steg:

  1. Först möts ni av ett informationsfönster som berättar vilken lektion ni är på och uppmanar er till att säkerställa att ljud är inkopplat för eventuella filmer i presentationen. Klicka på ”Gå vidare”.
  2. Klicka på ”Starta workshopen”
  3. Fyll i din ort, verksamhet, medelålder på deltagarna och antalet deltagare i gruppen. Klicka i rutan ”Jag godkänner” användarvillkoren av MVP:s metodmaterial och klicka sedan på ”Starta!”
  4. Nu är du inne i presentationen för lektionen. Läs följande info om presentationens tre olika vyer.

I presentationsläget finns tre olika vyer:

  1. Ledarrvy – en vy för dig att styra presentationen i.
  2. Projektorvy – en vy att visa på projektor för deltagarna.
  3. Deltagarvy – en vy för deltagarna där de kan följa presentationen på en egen enhet (så som laptop/Ipad eller liknande.

Ledarvyn

Ledarvyn är den vy ni hamnar på först när ni är inne i presentationsläget. Härifrån styr ni lektionen med hjälp av piltangenterna eller genom att trycka på pilarna med muspekaren. I anslutning till varje bild hittar ni instruktioner till er som ledare. Under varje instruktion finns även instruktioner till nästa bild, så att ni kan se vad som kommer härnäst.

Uppe till höger i fönstret på ledarvyn finns två länkar. Länken ”Projektor” för att öppna upp presentationen i projektorvyn och länken ”Deltagare” för att ge ut till eleverna där de kan följa presentationen på egen skärm.

Projektorvyn

Klicka på länken ”Projektor” för att komma till projektorvyn. Nu öppnas ett nytt fönster i webbläsaren (utan era ledaranteckningar) som är tänkt att visas på en extern skärm för deltagarna – exempelvis en projektor. Ledarvyn är alltså tänkt att vara kvar på din egen skärm medan projektorvyn visas på en annan skärm för eleverna. För att kunna se projektorvyn i den externa skärmen behöver du ”dra” fönstret dit med muspekaren.

När ni klickar er vidare i presentationen från er egen dator kommer projektorvyn synkronisera med er ledarvy så att deltagarna ser samma bild som ni.

Om du inte kopplat ihop din dator med en projektor (eller annan storbildskärm) tidigare kan du behöva aktivera Utvidga skrivbordet (PC – klickbar länk)  eller Använda utökat skrivbordsläge (MAC – klickbar länk). Ta hjälp av en IT-ansvarig på skolan i förväg, om det är svårt att göra själv.

Deltagarvyn

I deltagarvyn kan deltagarna själva följa med i lektionen, se på filmer och svara på frågor. Där finns också möjlighet att välja språk. När en deltagare först går in på länken kan hen fylla i kön, ålder och språk. Kön och ålder kan användas endast för statistikbehandling, men inte i den enskilda gruppen.

Visa film under lektionen

Filmer som ska visas under lektionen är interagerade i presentationernas bildspel.
Observera dock att dessa inte kan startas eller pausas i ”Ledarvyn”, utan bara i ”Projektorvyn” eller själva av eleverna i ”Deltagarvyn”. Som ledare behöver du alltså dra muspekaren över till din externa skärm (projektorvyn) och klicka i gång filmen där.

Viktigt

Filmen om Jonna i lektion 1 för gymnasiet och UR-filmen i lektion 7 för högstadiet och gymnasiet finns inte med i presentationens bildspel. I dessa lektioner finns i stället en länk till filmerna i lektionsöversikten och i Ledarvyns anteckningar. Ett tips när ni håller någon av dessa lektioner är att på förhand förbereda filmen i ett eget fönster i webbläsaren, som ni enkelt kan skifta till när det är dags att titta på filmen.

Resurscentrum

Under fliken Resurscentrum finner du olika resurser som kan vara till hjälp i ditt arbete med MVP. Utöver användarmanualen hittar du här teorimanualen, olika stöd- och fördjupningsdokument samt filmer kopplade till MVP:s ursprung och arbete ute på skolor.

Kontakta support

Om du inte hittar svaret på din fråga i den här manualen kan du vända dig till vår support. Vi hjälper dig med alla tänkbara frågor kopplat till hemsidan. När du loggat in på MVP:s portal ser du en Support-knapp längst ned i högra hörnet på sidan. Klicka på den så kommer du direkt till ett formulär där du fyller i namn, e-post och vad du behöver hjälp med. Alternativt maila direkt till: support@mvpsverige.se. Var gärna så precis du kan i ditt ärende för att lättare få snabb hjälp.

Om du har mer övergripande frågor kring MVP eller Agera tillsammans gällande lektionsinnehåll, utbildningar, avtal osv – kontakta MÄN: utbildning@mfj.se.

Lämna feedback

Vi uppskattar all konstruktiv feedback vi kan få av er. För att ge feedback på till exempel lektionsinnehåll, övningar eller övriga funktioner på hemsidan kan du klicka på Feedback-knappen som syns nere i högra hörnet när du är inne på lektionsmaterialet.

När du klickar på knappen ”Feedback” dyker ett formulär upp där du kan specificera vad din feedback gäller. Var gärna så precis du kan, speciellt om feedbacken rör olika fel i utbildningsmanualen (ange då nummer på bilden i presentationen).


Webbplatsen använder cookies. Läs mer i vår integritetspolicy om cookies och hur vi hanterar personuppgifter.